31 d’octubre del 2012

Xavier Melgarejo i Hilari Raguer enceten la col·lecció “Contrastos”


En un moment de reptes per la indústria editorial, la veterana Claret decideix engegar aquest mes de novembre una nova col·lecció. “Contrastos” –així s’anomena– arrenca amb els llibres de Xavier Melgarejo Davant l’adversitat: Amor i llibertat i d’Hilari Raguer Ser independentista no és cap pecat; dos volums que arriben a les llibreries els propers dies 8 i 15 de novembre respectivament.

Fa ja una colla d’anys Xavier Melgarejo, psicòleg i pedagog, va decidir capbussar-se en el sistema educatiu finlandès, aleshores un gran desconegut als Països Catalans. Melgarejo ho va fer en busca de respostes que poguessin explicar l’èxit del sistema finlandès, país que en repetides ocasions ha encapçalat els rànquings del programa PISA, que avalua estudiants de diferents països. Melgarejo va sortir-ne amb una tesi doctoral i respostes, que en part passaven per la selecció i la formació del professorat. El sistema educatiu de Finlàndia destaca perquè només qui treu més d’un nou al batxillerat i supera una prova específica pot estudiar magisteri. Però en aquest llibre Melgarejo no se centra en Finlàndia, ni en l’educació... Xavier Melgarejo ens parla de la lliçó més important de la seva vida, la de la lluita contra el càncer de pulmó amb metàstasi a diferents ossos que li va ser diagnosticat l’any passat. Un llibre farcit de força i esperança, una bona eina per encarar l’adversitat que suposa que et sigui diagnosticada aquesta malaltia.

De ben segur que del nou llibre de l’historiador i monjo Hilari Raguer se’n parlarà, i molt. Arriba en el moment més dolç de l’independentisme català –almenys a l’actual comunitat autònoma de Catalunya–, en el moment en que finalment l’independentisme sociològic ha esquerdat totes les barreres i s’ha situat en la centralitat del debat polític. De fet, Raguer pren partit i es declara a favor de la independència per tal de “garantir un millor benestar i autogovern”, unes afirmacions que no han de sorprendre els qui coneguin la dilatada trajectòria i producció bibliogràfica d’aquest autor, que el 1951 fou empresonat acusat d’“ultrajes a la nación española y al sentimiento de su unidad".

Hilari Raguer reflexiona a Ser independentista no és cap pecat al voltant de les relacions entre l’Església i el nacionalisme català; i ho fa fent escala en diferents punts de la història, com ara la renovació religiosa del segle XIX, la fundació de la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat, el catalanisme de Jaume Balmes, el paper jugat per l’Església a favor del català, entre d’altres temes com el de la incidència de la dictadura franquista.


Els llibres de Melgarejo i Raguer encaixen amb l’objectiu que ha portat a l’Editorial Claret a crear “Contrastos”, una col·lecció que neix –segons afirma Claret– “amb vocació d’editar títols d’interès general i d’actualitat, però que alhora aportin al lector un contingut que el faci reflexionar”. Els dos llibres sortiran a la venda a un preu de 9,95 euros.

Publicat a El Jornal el 26 d'octubre de 2012