15 d’octubre del 2012

El Fòrum Català de Teologia i Alliberament arriba a Tarragona


Les instal·lacions de La Salle a Tarragona han acollit la trobada local del Fòrum Català de Teologia i Alliberament, que es va dur a terme per primer cop a Tarragona el passat diumenge 14 d’octubre. En aquest encontre hi van participar una setantena de persones congregades sota el lema “Rellegir la nostra fe a partir dels nous reptes del coneixement”. Temes com la supervivència de la fe cristiana, la metàfora del Déu encarnat o la construcció d'una nova visió eco-religiosa per a la supervivència planetària van centrar els grups de reflexió i debat, el nucli d'una trobada que va ser presentada per Josep Sementé, Jaume Botey i José Maria Vigil.

Josep Sementé, un dels organitzadors d’aquest fòrum a Tarragona, ens parla del seu punt d'arrencada: “Som un grup de gent que ja fa temps que ens trobem bàsicament pel tema de commemorar la mort del Sisco Vinyes, i als seus 25 anys vam fer una reflexió més profunda del testimoni i vam veure la importància de portar aquesta valoració i aquest testimoni al Fòrum de Barcelona del 2012, i aquesta va ser una experiència enriquidora. Al veure la diferent pluralitat i riquesa que hi havia al Fòrum se’ns va ocórrer en una de les trobades que fem, que són trobades molt amicables i de sopars molt positius, és la possibilitat de tirar endavant el Fòrum aquí a Tarragona”.

Com Josep Sementé, la resta de l’equip organitzador d'aquest fòrum té molt present la figura de Francesc Vinyes, capellà obrer nascut a Falset. Una d'elles, el capellà i membre de la Germandat Obrera d'Acció Catòlica Agustí Ayats, ens en parla. De fet Ayats va compartir pis amb Sisco Vinyes durant onze anys pis a Icomar: “Just el desembre del 1986, tres mesos després d’haver agafat la parròquia de Campclar, conjuntament, va morir anant a treballar, en un accident de treball in itinere, a les sis de la matinada, el 16 de desembre. Hem compartit junts un somni d’una Església més propera als pobres i al món obrer, que des de llavors es va trencar. Però l’esperit i la voluntats segueix amb ell i amb els qui vam compartir comunitat de base allà a Icomar durant molts anys, amb la Fina Capdevila i una colla”.

Tornant a l’origen del fòrum el jesuïta obrer Miquel Sunyol, avui jubilat, comenta que el punt de trobada tarragoní “té el seu origen en el Fòrum Social, que es fa cada any en una ciutat del món. D’aquest Fòrum Social surt una branca que seria el Fòrum de Teologia i Alliberament, i això es fa en diverses parts del món, és una cosa internacional. Els qui d’aquí van anar als fòrums socials van tenir la idea de fer un fòrum de teologia i alliberament a Catalunya, i es va constituir el Fòrum Català de Teologia i Alliberament, que s’ha reunit en dues ocasions a Barcelona, el 2010 i el 2012”. Aprofitant l’experiència de Barcelona, Fina Capdevida –de l’Institut Missioner Secular– afirma que “havíem pensat en fer la trobada a Tarragona entremig de les de Barcelona, i si Barcelona la fa un any, entremig fer-la aquí”. En aquest sentit Fina Capdevila fa una valoració positiva de la trobada tarragonina ja que “hi ha passat molta gent malgrat haver estat molt poc publicitada, perquè el que vam fer va ser parlar amb representants de diferents grups per si els interessava. Sembla que hi ha una necessitat interna. Hi ha moltes coses avui que la gent es planteja, i hi ha plantejaments que no tenen resposta. I ens sembla que una recerca honrada i ben feta pot ajudar”. Preguntada sobre la continuïtat d’aquesta experiència Capdevila diu que “no tenim prevista una continuïtat. Cadascú ha de fer la vida en el seu lloc, però si pensem a trobar-nos cada dos anys”.

Els organitzadors reconeixen que el fòrum s'ha organitzat de forma una mica precipitada per tal de possibilitar l’assistència del teòleg José Maria Vigil, que viu a Panamà. Antoni Valcarcel ens en parla: “Els temes són punyents, de molta vigència avui en dia dins de l’Església catòlica i que com a cristians fa molt de temps que ens ho plantegem, uns a nivell individual, d'altres a nivell de grup. Potser Vigil ha sabut captar i dir d’una manera molt ben explicada i teològica el que molts des de fa molts anys tenim un rum rum per dins davant les línies que avui en dia està portant l’Església catòlica actualment. Aquest tema és d’una gran vigent actualitat i cal afrontar-lo amb valentia”. José Maria Vigil ha entrat en matèria parlant de teologia i alliberament. De fet Vigil és un dels referents tant de la Teologia de l’Alliberament com de la Teologia del Pluralisme, i de tot això n’ha parlat. Referint-se a la Teologia de l’Alliberament ha afirmat que “jo vull seguir amb ella i morir amb ella”, però ha deixat clar que aquesta necessita creuar-se amb nous paradigmes que li permetin ser una bona eina per viure plenament tant el sentit de la transcendència com de l’alliberament, front al perill de no ser capaç de donar resposta als nous reptes del coneixement.

I ha qui diu que les casualitats no existeixen, però el que si és cert és que aquest fòrum a vingut a coincidir amb el cinquantè aniversari del Concili Vaticà II, que va suposar una forta renovació de l'Església. Això no ha passat desapercebut a Jaume Botey, que va parlar del punt d'inflexió que va suposar aquest concili recordant què “l’Església és comunió d’aquelles persones que volen caminar juntes” i que “ningú té el monopoli de Déu”. Botey –què és professor a la Universitat Autònoma de Barcelona– també ha parlat dels diversos sentits de Déu que són presents en les diferents tradicions i ha assenyalat com a objectius del Fòrum Català de Teologia i Alliberament la voluntat de fer xarxa, el realitzar una lectura des de baix a dalt i la importància del sentit de transcendència.

Publicat a El Jornal el 15/10/12